ОУ "Петко Рачев Славейков" гр. Варна

Хорът на варненските момчета възхити Европа

Хорът на варненските момчета възхити Европа

Истински фурор предизвика Хорът на варненските момчета в сърцето на Европа със свое концертно турне, което се проведе от 31.11. до 13.12. в Белгия и Германия. Децата изнесоха 15 концерта в градовете Евергем, Лондерзеел, Брехт, Екло, Тьо, Ставелот, Пюрс, Брюксел,Зевенекен, Осткамп, Ваксвейлер и Локерен.

Прочутите момчета на Варна пяха по покана на Жан-Пиер ван Авермат – генерален секретар на Европейската хорова Федерация, и под специалната протекция на Веселин Вълканов – посланик на Република България в Кралство Белгия. Концертното участие на състава в Европейския парламент се осъществи с подкрепата на евродепутата Емил Радев.

„Хорът на варненските момчета при община Варна достойно защити името си – те са пеещи посланици на България“, това пише в писмо до кмета на морската столица Иван Портних генералният секретар на Европейската хорова Федерация Жан-Пиер ван Авермат:

„Господин Кмете,

Имам честта и удоволствието да се обърна към Вас по повод турнето на Малките певци от Варна, което се състоя наскоро в Белгия и в съседните на Белгия държави – Люксембург и Германия.
Навсякъде, където тези деца от Варна изнасяха концерти, публиката, а също и пресата бяха силно развълнувани и възхитени.

Семействата, у които децата бяха отседнали, са изключително впечатлени от тяхното възпитание, поведение и интелигентност и запазват своите връзки с тях за в бъдеще. В моята, повече от тридесет годишна кариера на организатор на концерти, рядко пъти съм бил толкова силно впечатлен от педагогически и музикални качества, като тези, притежавани от малките посланици на България“, се казва в писмото.