ОУ "Петко Рачев Славейков" гр. Варна

Физика

Денят на Земята

Тази година 21 април – Денят на Земята, бе отбелязан с тържество в училищния двор с различни инициативи.

• Децата от 3е клас изобразиха на асфалт картини от природата на Земята.
• Ученици от 4д клас рисуваха свои проекти, свързани с опазването на Земята.
• Група момичета от 5д клас пресъздадоха своите идеи върху бели тениски.
• Ученици от 5 и 6 клас направиха флашмоб „Живата планета” в двора на училището.

Прочети още...

12 април – Денят на космонавтиката

На 12 април – деня на космонавтиката и 55-годишнината от полета на Юрий Гагарин ОУ „П.Р.Славейков“ се включи в една от инициативите на НАОП “Николай Коперник“с участие на два отбора от 6в клас: Пламен Ников, Симеон, Димитър и Никола в състезание по космическо конструиране на безпилотен спускаем апарат със собствени материали и идеи, в което се представиха отлично.

Прочети още...

Ден на водата

На 22 март, както всяка година, в училище бе отбелязан Денят на водата с изложба от постери, модели на аквапарк, филмчета и клипчета за водата и опазването й, беседи в часа на класа.

Прочети още...

Общински кръг на олимпиадата по астрономия

Общинският кръг на олимпиадата по астрономия е задочен и включва самостоятелно решаване на задачи в извънучилищна среда, като учениците имат право да използват различни източници на информация: интернет, библиотеки и др.

Решенията, написани на листи с поле за папка, се предават на учителите по физика, човекът и природата в срок до 13 януари 2016 г.

Най-отгоре да бъде записано:


Общински кръг на олимпиадата по астрономия
Група 5-6 клас/7-8 клас
Трите имена на ученика, училище, клас


За информация: сайта на олимпиадата http://astro-olymp.org/.

Прочети още...

„Светлината в нас и около нас“

10 ученици от училището под ръководството на госпожа Ст. Савова взеха участие в общинския фестивал „Светлината в нас и около нас“.

Те изработиха образователна книжка, постери „Оптични илюзии“ и „Светлината в природата“ и кръстословици за светлината.

Всички получиха грамоти и награди за добро представяне.

Прочети още...

Общинския конкурс „Светлината и светлиннобазираните технологии“

IMG_2037

На 12 юни в НАОП „Н. Коперник“ се проведе награждаване в общинския конкурс „Светлината и светлиннобазираните технологии“.

Учениците: Симеон Тодоров, 7г клас, Никола Павлов, 7б клас и Васил Казаков, 7в клас бяха наградени в категория видеофилм.

Прочети още...

Космическа програма Space Camp Turkey на NASA

Започва поредният образователен сезон на космическата програма Space Camp Turkey на NASA.

Space Camp Турция
Информация за програмата на сайта на Център за творческо обучение
Всички желаещи да се включат в космическото пътешествие ще трябва да напишат есе по една от трите теми и да го изпратят до 15 февруари 2015 година.
1

Центъра за творческо обучение – единствен представител на програмата за България и Русия. Програмата се провежда в изграден от американската агенция космически лагер в гр. Измир, Турция.
Продължителността на лагер – школите е девет дни, а по време на един лагер се включват участници от различни страни, като се общува основно на английски език. Програмата е насочена към ученици във възрастовата група от 9 до 15 години.
Space Camp Turkey дава възможност на участниците да се запознаят и работят с най-новите технологии и апаратура в областта на аеронавтиката и астрономията. Освен това те ще могат също да направят макет на ракета, да изстрелят и навигират ракета и совалка, използвайки реален пулт за наземен контрол на NASA, да тренират на тренажорите на астронавти и да изпробват антигравитационните уреди, както и да облекат специалните космически костюми.
Досега със съдействието на Сирма Медия и Центъра за творческо обучение в програмите на Space Camp Turkey са участвали над 120 български ученици и десетки учители.

2

От 1991 г. насам Космическият център в Измир предлага обучения, целящи да насърчат и мотивират младите хора в усвояването на знания по астрономия, природни и обществени науки, и технологии. Разликата на обученията от преподаваното в класната стая е практическата им насоченост – освен знания за физичните закони и космоса, учениците придобиват умения да работят в екип, да комуникират и взимат решения и да упражняват лидерски качества. Младежите имат и възможността да осъществят интензивен контакт с националности и култури от цял свят. Всяка година Space Camp е домакин на отбори от 40 различни държави.
Космическият център е снабден с оборудване, благодарение на което учениците могат да участват в интересни интерактивни дейности – да ползват специални тренажори и симулатори, с които тренират истинските космонавти, да участват във виртуални полети със совалка и т.н.

Прочети още...