Повод за гордост и радостни емоции доставиха на ръководството, учителите и съучениците си ученици от ОУ „Петко Р. Славейков”, които се представиха изключително силно по време на национални олимпиади в България.

Бояна Иванова (7“д”клас), се класира на първо място на националната олимпиада по география. Тя има най-висок резултат сред седмокласниците в страната. „Причината Бояна да заобича географията и да постига върхови резултати е нейният учител – Иванка Петрова, която неслучайно тя самата нарича „вдъхновител”. Много сме щастливи за постижението на детето ни. Бояна е много упорита и всеотдайна във всичко, с което се занимава. Към географията я води любознателността и желанието да научава интересни факти. Изключително сме благодарни на г-жа Иванка Петрова за нейната отдаденост и за професионализма, с който  работи с децата”, сподели майката на седмокласничката – Милена Иванова.

Славея Минчева, ученичка в 7 „в” клас, зае 5-о място в България на националния кръг на олимпиадата по български език и литература. Славея постигна резултат 84,33 т. Тя има и отлична оценка от олимпиадата по история – 5,75. Славея благодари за постигнатите резултати на своите учители Валентина Иванова и Милен Котов. Славея е дългогодишен възпитаник на литературния клуб при Общински детски комплекс – Варна. Има десетки призови места от национални конкурси по литература. Категорична е, че успехите идват след огромна доза труд.

Християн Маргаритов (7„а”клас), достигна до националните кръгове на олимпиадите по физика и биология. Негови учители в ОУ „Петко Р. Славейков” са Станимира Савова и Марияна Даскалова. „Радвам се, че се представих добре. Обичам и другите науки, винаги мечтая за върхови резултати”, коментира седмокласникът.

Достойно на олимпиадата по астрономия се представиха също Николай Маринков от 7 „б” клас и Евгений Шкуратов от 7 „в” клас.

Никол Гърнева, ученичка в 6„а”клас, се класира на първо място на националната олимпиада по гражданско образование. Там се представиха прекрасно и учениците Красина Иванова от 5 „а” клас, Виктор Петров от 3 „в” клас, Димитър и Борислав Златеви, също от 3 „в” клас.

„Олимпиадата по гражданско образование формира ценности, развива граждански нагласи и умения сред учениците, стимулира отговорно поведение за участието им в обществения живот”, коментира Сияна Смилкова, психолог в ОУ „Петко Р. Славейков”. Тя добави, че учениците разработват проекти, целящи реална промяна в начина им на живот.

През 2022 г. на XV Национална олимпиада по гражданско образование училището представи 3 ученически проекта: „Всяка глътка въздух е важна“ на Виктор Петров, Борислав Златев и Димитър Златев от 3 „в” клас с ръководител на проекта г-жа Мария Стефанова; „Да се гордеем, че сме българи“ на Красина Иванова от 5 „а” клас; „Езикът на дърветата“ на Никол Гърнева и Екатерина Иванова от 6 „а” клас.

В рамките на реализацията на проектите децата засадиха дървета, измерваха чистота на въздуха в Морската градина, подаваха сигнали за боледуващи дървета във Варна. Монтираха станция, която отчита чистота на въздуха в училище.

„Чувствам се горда, че мога да споделя и защитя моята идея, свързана с велики българи, които са възхитили света и са променили живота на човека към по-добро!“, коментира Красина Иванова. Тя е оформила атрактивно дърво от корк на входа на училището, на което всяка седмица презентира делата на велики българи.

„Участието в обучението по гражданско образование за Виктор беше естествено продължение на неговите интереси. Срещите, които групата организираше, го зареждаха с нови знания, предизвикателства и приятни емоции. Постиженията на проекта са резултат от естествената симбиоза между ученици, ръководител проект, класен ръководител и родители. Ентусиазмът на всички страни и взаимната им подкрепа доведоха до крайните блестящи резултати”, коментира Мария Петрова, родител на третокласника Виктор Петров.

Четвърта поредна година учениците от ОУ „Петко Р. Славейков“ участват в Националната конференция по гражданско образование „Семейство, училище, общество”, част от Националния календар за изяви по интереси на деца и ученици към МОН.

Проектът „Да отгледаш дърво“ на Никол Гърнева от VI „а” класа се класира на първо място. Това е въздействащо послание, свързано с едно специално дърво във Варна, превърнало се в емблема на града. „Идеята ми е да направя това дърво, известно на повечето хора и извън Варна”, сподели Никол.