В дните на Петко Славейков учениците от 3. В клас  от  ОУ „П. Р. Славейков“ гр. Варна  посрещнаха драги гости от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“.

Поводът – 150 години от издаването на първото българско списание за деца „Пчелица“, чийто основател е патронът на училището.

Третокласниците с интерес слушаха разказа на сладкодумните Ася Иванова и Ева Панайотова. Върнахме се повече от 100 години назад във времето, захласнати в пожълтелите страници на списанието. Разгледахме и дигиталния архив, в който се съхраняват издания от 1915г., 1919г., 1930г. и 1931г. Учениците се убедиха  колко значима е ролята на библиотекарите и на обществото да запази тези ценни издания за поколенията напред и в същото време впечатлиха гостите със своята ангажираност и рецитиране на стихове от Петко Славейков.

Дори и да мислим, че съвременните деца се впечатляват само от модерни и дигитални неща, днешната среща с аромат на история, традиции и култура, впечатли и развълнува учениците със същата сила. Малките славейковчета доказват, че традиционното и модерното не са противоположности в тяхното съвремие и ние, техните учители, се гордеем с това.