Национална програма „Иновации в действие“

Иновации за по-добро образование – пряк обмен и популяризиране на успешни практики и продукти

В периода 22.03–25.03.2022 г. ОУ „Петко Р. Славейков“ беше домакин на дейности по Национална програма за мобилност „Иновации в действие“. Гостуваха директори, учители и ученици от училищата партньори – ОУ „Проф. Иван Батаклиев“, гр. Пазарджик, ОУ „Ран Босилек“, гр. Габрово и 27 СУ „Академик Георги Караславов“, гр. София.

Тема на мобилността  беше „Иновации за по-добро образование – пряк обмен и популяризиране на успешни практики и продукти“.

В рамките на програмата учители от училището представиха ефективни практики в областта на образователните иновации и апробиране на нови модели за преподаване и учене, показаха висок професионализъм и педагогическо майсторство, споделиха идеи и опит. Гостите имаха възможност да наблюдават проектно базирано обучение, екипна работа, интегративни и изнесени извън класната стая уроци. Учители и ученици успешно си сътрудничиха в урочните дейности, показаха нова култура на общуване. Представеният опит бе свързан с интегриране на дигитални ресурси и софтуерни образователни платформи с цел повишаване интереса и мотивацията за учене, насърчаване на творческото мислене и стремежа за изява.

Националната програма „Иновации в действие“ дава възможност на учители от различни училища да обменят опит, да се учат един от друг и да генерират нови идеи за подобряване на преподаването и резултатите от обучението.

Интерактивният формат на дейностите и ангажираното участие на домакини и гости инициираха ползотворен диалог между партньорите от различните училища и положиха началото на полезно професионално сътрудничество.

В периода 19 – 21 ноември ОУ „Петко Р. Славейков“ беше домакин на дейности по Националната програма за мобилност „Иновации в действие“. Гостуваха колеги, директори и ученици от училищата партньори ОУ „Яне Сандански“, гр. Пловдив и ОУ „Л. Каравелов“, гр. Видин.

Тема на мобилността беше „Иновации за по-добро образование – пряк обмен и популяризиране на успешни практики и продукти“

Откриването на инициативата беше осъществено с любезното съдействие на Народна астрономическа обсерватория и Планетариум „Николай Коперник“ – Варна.

Народният представител госпожа Таня Петрова приветства участниците.

Гостите имаха възможност да се насладят на звездното небе, слушайки разказа на сладкодумната Ева Божурова.

В играта „Стани отличник“, която се проведе в зала “Николай Петров“ на Планетариума, петокласници от нашето училище отговаряха на въпроси от областта на астрономията, насочвани от водещата госпожа Йорданка Тренова, а гостуващите ученици се включиха в отбора на приятелите. Родители, колеги, гости и ученици бяха свидетели на умението на отборите да разсъждават върху трудни въпроси и да работят в екип.

Колегите от Пловдив и Видин посетиха и открити иновативни практики.

Учителите Иванка Желева и Паулина Ненчева представиха интересен комбиниран урок по география и икономика и информационни технологии, който впечатли гостите с разнообразието от задачи.

В часа по литература, представен от госпожа Керанка Колева, гостите станаха съпричастни с изготвянето на книжка, вестник и читателски лексикон, а учениците влязоха в ролята на любими герои от изучени произведения.

Младите колеги Йоана Калудова и Цветелина Георгиева ни пренесоха в света на изобразителното изкуството, митовете и легендите. В урока, проведен в Археологическия музей, учениците влязоха в ролята на изследователи по пътя на древните цивилизации.