ОУ "Петко Рачев Славейков" гр. Варна

Европейско математическо „Кенгуру“

Европейско математическо „Кенгуру“

math cangaroo

Всяка година по решение на Европейската асоциация „Кенгуру без граници” в цяла Европа, Канада, Мексико, Бразилия, Грузия и Казахстан се провежда математическото състезание „Европейско кенгуру”. Състезанието се провежда от Съюзът на математиците в България(СМБ) и Асоциацията за развитие на образованието(АРО) със съдействието на РИО, съгласно регламента утвърден от МОН.

Тази година състезанието у нас ще се проведе на

18 март 2021 г. – 1 – 4 клас

15 април 2021 г. – 5 – 8 клас

Участниците ще се състезават в седем възрастови групи: 0 група – I клас(18задачи), I група – II клас (24 задачи); II група – III и IV клас (24 задачи); III група – V и VI клас (30 задачи), IV група – VII и VIII клас (30 задачи), V група – IX и X клас (30 задачи), VI група – ХI и ХII клас (30 задачи). За всички възрастови групи времетраенето е 75 минути.

Учениците могат да решават задачите не само на български език, но и на френски език (ако предварително заявят това). Учениците от I и II клас не могат да участват в състезанието на френски език. Класирането на участниците на френски език е отделно от останалото, но се извършва също по класове. Френските теми са при следните групи: Epreuve Ecoliers = II група, Еpreuve Benjamins = III група, Epreuve Cadets = IV група, Epreuve Juniors = V група, Epreuve Etudiants = VI група.

В състезанието могат да участват и ученици със специални образователни потребности със специална тема, но това трябва да бъде предварително заявено.

Отговори 2020/21 година – I-IV клас – може да видите ТУК.

Резултати по класове и училища – може да видите ТУК

Касиране финал – може да видите ТУК